Dobrodošli u Grad u kojem se kontinuirano živi već više od 8300 godina

Tijekom godina neprekidnog života na ovim prostorima smjenjivale su se kulture, narodi i običaji, ostavljajući u naslijeđe modernim Vinkovcima neizbrisive tragove. Tu je pronađen Orion – prvi indoeuropski kalendar, pronađena je najstarija keramička peć, a Vinkovci su i rodni grad dva rimska cara – braće Valentinijana i Valensa te dva ranokršćanska sveca Euzebija i Poliona.
Centralni dio grada Vinkovaca svakako je Korzo na kojem ćete uočiti mozaik s motivima ukrasa Oriona i uživati u okruženju povijesnih zgrada poput Gimnazije iz 18. stoljeća u čijim su klupama sjedili mnogi poznati Hrvati (ban Šokčević, Josip Runjanin, A.B. Šimić, Andrija Štampar), secesijske Brodske imovne općine u kojoj je danas uprava Hrvatskih šuma.
Na južnom dijelu Trga na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće sagrađena je katnica koja je tada pripadala poznatoj vinkovačkoj obitelji Georgević, a danas je smješten ured Turističke zajednice grada Vinkovaca. Turistička zajednica osnovana je radi promicanja i razvoja turizma Republike Hrvatske i grada Vinkovaca, a djeluje po načelu destinacijskog menadžmenta.
Logo Turističke zajednice ima oblik zlatnoga kruga sa ljudima crne boje koji ga obujmljuju. Uz znak nalazi se natpis Turistička zajednica grada Vinkovaca te službeni slogan „Protkani zlatom“ koji priča svoju posebnu priču. Naime, za slogan je odabran „Protkani zlatom“ budući da zlatna boja, koja se nalazi na logu i sloganu, simbolizira hedonizam te predstavlja destinaciju kao mjesto osunčano zlatom. Također posjetiteljima predstavlja nezaboravni posjet gdje će doživjeti poznati zlatni, sunčani sjaj.
Turistička zajednica godinama bilježi porast broja turista u Vinkovcima te je tako početkom 2020. godine u prvom tromjesečju bilježila porast od 30% u odnosu na prethodnu 2019. godinu. Ono čime se ponosi je organizacija i realizacija različitih manifestacija u gradu, a ponajviše manifestacije Rimski dani. Rimski dani su povijesna, turistička i edukativna manifestacija kojom Turistička zajednica grada Vinkovaca u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci te ostalim partnerima želi predstaviti Vinkovce kroz žive slike Colonie Aurelie Cibalae te prikazati na koji su način u to vrijeme živjeli Rimljani. Rimski dani su primjer manifestacije koja predstavlja izvrstan prikaz povijesti i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca, način života, vjerovanja i dr.
Biciklijada je 2020. godine po prvi puta održana i pokazala je veliki interes građana unatoč situaciji koja nas je zatekla prošle godine kako u državi tako i u cijelome svijetu. No, radi toga nismo bili u mogućnosti održati manifestaciju Street food festival te se nadamo kako će nam ove godine vrijeme i situacija dozvoliti održavanje iste.
Uz Rimske dane, Biciklijadu i Street food festival tu su i Vinkovačke jeseni, Uskrs, Advent, Festival šunke, vina, rakije i kulena i Vinkovački polumaraton. Iako Turistička zajednica nije glavni organizator svih navedenih manifestacija, uvijek pomažemo u organizaciji i financiranju istih kako bi zajedničkim snagama privukli što veći broj turista te promovirali destinaciju na najbolji mogući način.
Nalazimo se na Trgu bana Josipa Šokčevića 4 u Vinkovcima gdje svi posjetitelji i građani grada Vinkovaca mogu dobiti turističke informacije i promotivne letke kako bi saznali više informacija i obogatili svoje znanje o povijesti i znamenitostima grada Vinkovaca.

Skip to content