Razgovor s voditeljem Inkubatora

Razgovor s voditeljem Inkubatora

01 Interviju

prati nas

voditelj Poduzetničkog inkubatora

Krunoslav Josip Čačić

Poduzetnički inkubator Vinkovci je projekt Grada Vinkovaca koji se provodi u svrhu poboljšanja dostupnosti poduzetničke poslovne infrastrukture i poslovnih usluga malim i srednjim poduzetnicima s ciljem njihovog olakšanog rasta i i razvoja i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta na području Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

Voditelj vinkovačkog Poduzetničkog inkubatora, Krunoslav Josip Čačić, struč. spec. ing. sec stekao je veliko iskustvo na dosadašnjim radnim mjestima, što će mu uvelike pomoći u obnašanju trenutne dužnosti:

 

„Preuzimanje funkcije voditelja Podružnice Poduzetničkog inkubatora shvatio sam kao novi poslovni izazov. Moje obrazovanje obuhvaća stjecanje titule Inženjera računarstva, Stručnog specijalista inženjera sigurnosti i zaštite smjera okoliša, završetka programa Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičke izobrazbe, te završetka programa Obrazovanje odraslih iz područja Osnovnih andragoških znanja. Moj dosadašnji rad se protezao kroz privatni sektor i kroz rad u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje PU Vinkovci, Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, Predavača – zaštite na radu, te kao v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i mjesnu samoupravu, Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Grada Vinkovaca, te savjetnika u tvrtki Polet d.o.o. Vinkovci. S obzirom na moje obrazovanje i dosadašnje radno iskustvo posjedujem široku paletu organizacijskih sposobnosti koji će mi uvelike pomoći pri razvoju Poduzetničkog inkubatora.“

 

Prema Čačićevim riječima kratkoročni planovi su da se u što kraćem roku Poduzetnički inkubator popuni sa novim, mladim poduzetnicima, pogotovo poduzetnicima iz ICT branše. Plan je organizirati što više predavanja na temu kako i zašto postati poduzetnik, organizirati minimalno jedno do dva poslovna događanja mjesečno s temama vezanim uz poduzetništvo (gostovanja uspješnih poduzetnika, poslovnih anđela …):

 

 

„Kako bismo mogli kvalitetno odgovarati na zahtjeve naših „stanara“, cilj nam je raditi što više anketa među poduzetnicima, na teme što oni misle i što vide kao problem u svom poslovanju, te na osnovu prikupljenih podataka organizirati ciljane edukacije za poduzetnike. Plan je da još tijekom ove godine ostvarimo suradnju s institucijama sličnim nama, a koje se nalaze u našem susjedstvu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Mađarska…) ali i sa institucijama iz svih ostalih zemalja, a posebice članica Europske Unije kako bi mogli zajednički raditi na nadolazećim EU projektima. Također planiramo ostvariti suradnju s našim srednjim školama. Odlaskom u škole i neposrednom komunikacijom s učenicima (pogotovo maturantima) približili bi i prezentirali što znači biti poduzetnik te što je to što im mi kao Poduzetnički inkubator možemo ponuditi ali ne samo mi nego i ostale institucije koje daju potpore poduzetnicima (Hrvatski zavod za zapošljavanje, HAMAG BICRO…) i kako im mi možemo pomoći u ostvarenju toga kako bi se već nakon srednje škole usudili krenuti samostalno u poduzetničke vode.“

 

 

Poduzetnički inkubator je potreban Vinkovcima jer poboljšanje dostupnosti, poduzetničke infrastrukture i poslovnih usluga doprinosi se jačanju razvoja poduzetništva i otvaranju novih radnih mjesta u samom Gradu i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Također ovakva ustanova pridonosi stvaranju povoljne poduzetničke klime, razvoju poduzetničkog duha, stvaranju pozitivnog stava spram poduzetništva i povećanju opće razine poduzetničke aktivnosti, te povećanju regionalne konkurentnosti i jačeg privlačenja investicija.

 

„Zbog nedostatka tzv. „soft“ usluga na području grada Vinkovaca, poduzetnicima Inkubator predstavlja značajan oslonac u kritičnom razdoblju pokretanja svojih tvrtki. Takvim poduzetnicima se pruža kvalitetna potpora u obliku poslovnih i obrazovnih usluga poput savjetovanja, promocije poduzetništva, umrežavanja, edukacija i dr. čime se osigurava kvalitetna komunikacija i pružanje usluge na vrijeme.“

 

Usluge inkubatora stavljaju naglasak na olakšavanje pristupa poduzetništva ženama, pristupa izvorima financiranja poduzetništva žena, kao i edukacijama za žene poduzetnice:

 

 

„U ovom trenutku u Poduzetničkom inkubatoru nalazi se osam tvrtki i to tri proizvodne te pet uslužnih. Neizmjerno nam je drago da je jedna od tvrtki i Agro klaster koji na neki način predstavlja i okuplja većinu poljoprivrednika iz naše županije te se u njihovim prostorima radi pakiranje poljoprivrednih proizvoda a na njihovim policama nalaze se razni prehrambeni poljoprivredni proizvodi (jaja, sir, suhomesnate prerađevine, razni pekmezi, vino …). Tu su i obrt Mamino te obrt Ljulja na koje smo ponosni da su kod nas, jer radi se o dvije mlade hrabre žene koje su se usudile ući u svijet poduzetništva. Što se tiče uslužnih tvrtki u ovom trenutku tu su 3 tvrtke koje se bave projektiranjem, nadzorom i drugim stvarima vezanim za građenje, zatim jedna tvrtka koja ima više djelatnosti (vrtići, catering, poljoprivredna proizvodnja..) a kod nas je smjestila svoj centralni ured pa od sada cjelokupno poslovanje vode s jednog mjesta, a tu je i tvrtka GoAds koja se bavi digitalnim oglašavanjem.“

 

Na kraju Čačić je naglasio kako je stvaranje povoljnog ozračja za investicije i otvaranje novih radnih mjesta jedan je od glavnih ciljeva projekta Poduzetničkog inkubatora Vinkovci koji će doprinijeti zaustavljanju negativnog trenda iseljavanja mladih.

02 Naši stanari

prati nas

Naši stanari

Uskoro...

javi nam se

Poveži se Pokreni svoj posao.

Skip to content