Grad kroz provedbu svojih programa godišnje dodijeli oko 3 milijuna kuna bespovratnih sredstava poduzetnicima koji djeluju na području Vinkovaca

U posljednje četiri godine trgovinski saldo u vinkovačkom poduzetništvu narastao je za 193 milijuna kuna, a prosječne neto plaće zaposlenika za 17%

U predpandemijskoj 2019. godini, u Vinkovcima je aktivno bilo 693 poduzetnika s 8.347 zaposlenika i uz pozitivni trgovinski saldo veći od 368 milijuna kuna, dok je 2016. godine isti iznosio oko 175 milijuna kuna. U istom razdoblju rasle su i prosječne neto plaće zaposlenika za više od 17%. Razvoj svake sredine, bilo da je riječ o općini, gradu ili državi, ovisi o uspješnosti gospodarstva na tom području. Što je gospodarstvo snažnije, veći je priljev sredstava i samim time veće su mogućnosti ulaganja i u ostala područja neophodna za stvaranje željene kvalitete života. Kako se često naglašava, stvaranje povoljnog okruženja za razvoj gospodarstva jedan je od najvažnijih prioriteta Grada Vinkovaca. Stoga se u Vinkovcima ponose završenim te provode i pripremaju brojni projekti usmjereni ka unaprjeđenju gospodarske infrastrukture, poput izgradnje Poduzetničkog inkubatora, proširenja industrijske zone Zalužje, uređenja tržnice, suradnje na projektima izgradnje Transportno-logističkog centra, Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj te brojnih drugih projekata u funkciji razvoja poduzetništva i pratećih djelatnosti.
“Bitno je istaknuti kako se svi ovi razvojni projekti uglavnom financiraju iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a pripremaju se i provode u suradnji s gradskim poduzetničkim potpornim institucijama“, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić.

Poticanje poduzetništva

Grad je kroz provedbu “Programa poticanja poduzetništva na području grada Vinkovaca” i “Programa poticanja poljoprivrede na području grada Vinkovaca” osigurao 3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poduzetnike i poljoprivrednike koji djeluju na području Vinkovaca. Programi imaju za cilj pružanje pomoći i potpore u razvoju poslovanja i investiranja, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju konkurentnosti poduzetnika i poljoprivrednika.
Svrha Programa poticanja poduzetništva je stvaranje povoljnijeg poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika i privlačenje investitora. Program se realizira putem javnih poziva kojima se dodjeljuju potpore male vrijednosti, a bespovratna sredstva po pojedinom poduzetniku za ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale iznose maksimalnih 30 tisuća kuna, odnosno 80% ukupne vrijednosti projekta. Poduzetnici koji ostvare pravo korištenja prostora u Poduzetničkom inkubatoru imaju oslobođenje plaćanja najma do 100% iznosa ukoliko se radi o apsolutnim početnicima. Ovim Programom Grad osigurava namjenska sredstva za poduzetnička ulaganja koja doprinose pokretanju poslovanja, jačanju konkurentnosti poduzetnika, povećanju kapitalnih ulaganja, rastu zaposlenosti i dohotka zaposlenih, poboljšanju uvjeta za financiranje poduzetnika, podizanju razine poduzetničkih znanja i vještina, poboljšanju promidžbe lokalnih proizvoda i slično.
„Analizom podataka uočili smo ključne nedostatke u vinkovačkom malom poduzetništvu te smo 2019. godine po prvi put donijeli “Program poticanja poduzetništva“. Cilj ovog programa je pomoći mikro i malim poduzetnicima oko njihovih novih ulaganja, ali na način da im je uvjetovano povećanje bruto plaće zaposlenicima za 10%. Na taj način izravno smo sudjelovali u povećanju prosječne plaće zaposlenih u privatnom sektoru.”, kaže Bosančić.
U 2019. godini dodijeljen je 51 ugovor ukupne vrijednosti preko 1,2 milijuna kuna i kod tih poduzetnika 114 zaposlenika ostvarilo je povećanje plaće. Prošle godine je istu potporu dobilo 49 poduzetnika sa 108 zaposlenih u ukupnom iznos 1,2 milijuna kuna. Bosančić naglašava kako su bez obzira na situaciju i u prošloj godini uspjeli u proračunu pronaći sredstva za poduzetnike. „To su tvrtke,“ dodaje gradonačelnik, „koje u budućnosti trebaju zapošljavati, stvarati dodatnu vrijednost i uvjeren sam da će im ovi iznosi pomoći da lakše prebrode krizu, ali i da se pripreme za nove izazove.“ Potpore će doprinijeti i očuvanju radnih mjesta zaposlenika ovih tvrtki koje se sada nalaze u izrazito neizvjesnom razdoblju. Inače, vinkovački poduzetnici bespovratne potpore su mogli iskoristiti za nabavu strojeva, uređaja, opreme i alata, a do 30% ukupne vrijednosti projekata mogli su iskoristiti za kupnju operacijskih i računalnih sustava, računalnih programa i računalne opreme. U Vinkovcima su prošle godine udvostručili i potpore poduzetnicima početnicima i to s 2.500 na 5.000 kuna kako bi sredstva usmjerili onima koji od svog vlastitog rada žive i stvaraju dodanu vrijednost.
“Posebno raduje činjenica kako smo u dvije godine kroz ovu mjeru pomogli pokretanje poslovanja 71 poduzetnika. Također, ponosan sam što se čak sedam poduzetnika početnika iz 2019. godine već nakon prve godine poslovanja prijavilo za dodjelu potpora iz Mjere 1 – Ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale. Znači, poduzetnici koje smo našim potporama potaknuli na pokretanje vlastitog posla, u godinu dana napravili su značajan iskorak u svom poslovanju s tendencijom daljnjeg rasta i razvoja”, napominje gradonačelnik.
Teške razmjere pandemije osjetili su ugostitelji koji su, nažalost, bili primorani zatvoriti vrata svojih ugostiteljskih objekata. Upravo zato su im iz Grada odlučili s dodatnim potporama pomoći prebroditi ovo izrazito teško razdoblje. Jedna od ovogodišnjih mjera je jednokratna financijska pomoć za 71 ugostitelja ukupno 486 zaposlenika u iznosu 2 tisuće kuna po zaposleniku. “I dalje ćemo pratiti situaciju i prilagođavati naše programe kako se sve dalje bude razvijalo i kako epidemiološka situacija bude dozvoljavala rad naših gospodarskih subjekata”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić dodavši kako je za ovu mjeru utrošeno oko 820 tisuća kuna. Gradonačelnik naglašava kako su ugostitelji važan dio poduzetništva u gradu te kako je svako radno mjesto koje o njima ovisi također od neprocjenjive važnosti. Također, odlukom Grada, ugostitelji i nadalje mogu očekivati da će najam javnog prostora plaćati samo jednu kunu, što bi im trebalo olakšati poslovanje tijekom ljeta. U planu je i ukidanje stope poreza na potrošnju koja u Vinkovcima iznosila 3%, od kojeg je Grad godišnje prihodovao oko 900.000 kuna, a koja će biti od značajne koristi samim poduzetnicima.

Nova radna mjesta

Uz sve potpore i pomoći gospodarstvenicima, za ostanak ljudi i razvitak lokalne zajednice najvažnija su radna mjesta. Građani ponajprije očekuju dolazak investitora koji će osigurati nova radna mjesta i sigurne plaće. U Gradu su svjesni navedenoga i upravo nužno je osigurati osnovni preduvjet, a to je ponuda slobodnih zemljišta za nove investitore.
“I za taj problem smo našli rješenje. U suradnji smo s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u svezi darovanja 111 hektara državnog zemljišta u sklopu proširene zone Zalužje.
Nakon darovanja zemljišta, moći ćemo započeti s izradom planske i projektne dokumentacije te sa promocijom zainteresirane javnosti za ulaganje u Vinkovce, što će biti podloga za još snažniji gospodarski zamah”, poručuje Bosančić. Cilj proširenja zone Zalužje, dodaje, ne smije biti jednokratni prihod od zemljišta, već stvaranje novih radnih mjesta na takvim parcelama.
Važna grana gospodarstva zasigurno je i poljoprivreda, naročito kada je riječ o gradu okruženom plodnim površinama, kakvi su i Vinkovci. U Gradu su stoga izradili “Program poticanja poljoprivrede na području Grada Vinkovaca za 2020.-2021. godinu”. Riječ je o podlozi za objavu javnih poziva za poticanje vinkovačkih poljoprivrednika. Cilj je poticati stvaranje dodatne vrijednosti uz naglasak na preradi, uzgoju voća i povrća i ekološkoj proizvodnji, ali i pomoći apsolutnim početnicima kojima je onemogućena prijava na ostale poljoprivredne natječaje na nacionalnoj razini.
COVID kriza pokazala je važnost kratkih lanaca prehrane i dostupnost svježih poljoprivrednih proizvoda pa su ove mjere usmjerene na ulaganja u nova tržišta i marketing.
Prioritet za konkuriranje na ova sredstva imaju mali poljoprivredni proizvođači te oni koji se poljoprivredom žele baviti kao primarnim zanimanjem.
Ovisno o mjeri, sufinanciraju se troškovi izgradnje novih te rekonstrukcije i opremanja postojećih plastenika i staklenika, ulaganja u nasade s voćarskim, povrtlarskim i cvjećarskim kulturama na otvorenom, nabavka opreme za navodnjavanje i orošavanje biljaka, nabavka mehanizacije i opreme neposredno vezane uz stočarsku proizvodnju, ulaganja u razvoj ekološke proizvodnje, ulaganja u pčelarsku i gljivarsku proizvodnju i nabavka opreme za doradu i preradu vlastitih primarnih poljoprivrednih proizvoda.
Također, mjerama se poljoprivrednike potiče i na sudjelovanje na sajmovima te uspostavu web prodaje vlastitih proizvoda.

Skip to content