Prostore popunjava 18 poduzetnika čije su djelatnosti zbilja raznolike

Izvor: Novosti.hr

Objavljen je novi natječaj za zakup kompletno opremljenog restorana (kantine) u prizemlju Poduzetničkog inkubatora u Vinkovcima. Kako nam je rekao voditelj Krunoslav Josip Čačić, restoran je opremljen svom potrebnom opremom za rad, a natječaj traje do početka javnog otvaranja pisanih ponuda.

Prostor se nalazi u prizemlju zgrade Poduzetničkog inkubatora Vinkovci i ukupne je površine 161,10 četvornih metara. Sastoji se od kuhinje, ostave/spremišta, restorana, tri sanitarna čvora, predprostora i terase. Početni iznos mjesečne zakupnine je 3.700 kuna bez PDV-a, na rok od pet godina. Javno otvaranje ponuda bit će 13. svibnja u 10 sati u Poduzetničkom inkubatoru. U ovom trenutku, napominje Čačić, u Inkubatoru je, uz restoran, prazan samo jedan ured. U njemu je 18 poduzetnika i to su uglavnom mladi ljudi čije su djelatnosti raznolike, od projektiranja i digitalnog marketinga, do ekološke poljoprivrede ili savjetodavnih usluga.

„Inkubator je otvoren u prilično nezgodno vrijeme za poduzetništvo, ali nadam se kako smo ga uspjeli pretvoriti u zgodno. Prošlu godinu su poduzetnici završili sa 60 zaposlenih, sad ih je manje jer su izašle dvije tvrtke s velikim brojem zaposlenih, ali i dalje se vrtimo između 30 i 40. Svi se šire i dobro posluju. Nijedna nema problema u financijama i poslovanju, ali svi imaju problema s pronalaskom kvalitetne radne snage”, rekao je. Posebno naglašava kako firme iz Inkubatora nakon pet godina ne izlaze jer su propale, nego jer su ga prerasle, počele su se širiti i vjerojatno su napravili vlastite prostore.

Potporna je to institucija koja mladim poduzetnicima rješava problem pronalaska prostora. Na tržištu su skupi, a u Inkubatoru dobiju kompletno opremljen prostor, uz mogućnost korištenja konferencijskih dvorana te dobivanja savjetodavnih usluga. U prvoj godini poslovanja poduzetnici plaćaju 300 kuna mjesečno za veći ured. Grad Vinkovci sufinancira najam u stopostotnom iznosu jer je prva godina poslovanja najkritičnija, a svaku sljedeću godinu postotak sufinanciranja se smanjuje. Druga godina sufinancira se u iznosu 75 posto, treća 50, a četvrta i peta 25 posto. Cilj je, kaže Čačić, da poduzetnik uđe u Inkubator i najkasnije se do pete godine poslovanja razvije i ide dalje. Listu čekanja nemaju jer ne znaju do kada će poduzetnik ostati.

„Potpisali smo sporazum o suradnji s vukovarskim Veleučilištem, zajedno ćemo nastupati prema nekim projektima, njihovi studenti dolazit će kod nas, a naši poduzetnici će se predstavljati njima. Ostvarili smo suradnju i s Pravno ekonomskom klinikom iz Osijeka koja daje besplatna savjetovanja poduzetnicima, a kada to rješavaju profesori onda znate da je to pravi smjer u kojemu trebate ići”, pojašnjava Čačić dodavši kako su se povezali i s CroAI udrugom za umjetnu inteligenciju s ciljem pomoći poduzetnicima, ali i srednjoškolcima.

Skip to content