Zastoj u uobičajenom poslovanju uzrokovan korona-krizom mladi je vinkovački poduzetnik prepoznao kao priliku za pokretanje web-trgovine Pikaj.hr, koja nudi preko 10 000 artikala brojnih poznatih brendova

„Od mladih sam se dana vidio u ulozi poduzetnika, jer poduzetništvo pruža priliku za kreiranje nečega novog, kao i mogućnost da budeš ambiciozan u nekim stvarima i time poboljšaš svoju okolinu. Upravo zato sam htio imati svoju tvrtku i iz nje pokretati ono što zamislim”, kaže Josip Rac, mladi vlasnik vinkovačke tvrtke R Solutions d.o.o. Studirao je računarstvo, no igrom slučaja je završio u sasvim drugim vodama. Njegova je tvrtka zastupnik za industrijsko remenje renomiranog branda Dunlop, a Josip je njihov manager za zemlje Istočne Europe, Rusiju i bivše sovjetske države. S tom se grupacijom povezao kroz jednu prijašnju poslovnu kombinaciju. Ta je svjetski uspješna tvrtka bila izuzetno zadovoljna Josipovim poslovnim angažmanom, prepoznala je potencijal u njemu, pa su mu ponudili posao zastupnika.
Osnovne djelatnosti kojima se bavi tvrtka R Solutions d.o.o. su analize tržišta, inozemna posredovanja, savjetovanje pri uvozu/izvozu, izrada plana marketinga/web-marketinga i poslovna savjetovanja. Rac pojašnjava: ”To konkretno znači da kroz kontakt s klijentom saznajem koji i kakav proizvod nudi, koje su mu ciljne zemlje i tržišta, te planira li plasirati samo na hrvatskom tržištu ili želi proizvod izvoziti. Nakon tog inicijalnog kontakta pristupa se analizi tržišta i provjeri konkurencije prisutne na tom tržištu. Potom pronalazimo nišu za konkretan proizvod i određujemo koliki je plasman moguć. Slijedi odlazak na teren i provjera potencijalnih klijenata. Nakon toga se formiraju cijene, uzimajući u obzir sami proizvod i njegovu kvalitetu, te se pokreću aktivnosti vezane uz prezentaciju i brendiranje. Uvijek je potrebno imati na umu da se kupca pridobiva kvalitetom proizvoda. Plasman proizvoda u Hrvatskoj je lakši i jednostavniji, no plasman u inozemstvu je – dugoročno gledano – puno lukrativniji. Dijelovi tog procesa trenutno su malo kompliciraniji za provedbu zbog okolnosti pandemije i nemogućnosti putovanja, ali se nadam da će se ta situacija uskoro promijeniti nabolje. Moderna nas tehnologija povezuje sa svakim kutkom svijeta, no izravni kontakt na terenu uvijek je najučinkovitiji.”
Upravo zastoj u uobičajenom poslovanju nadahnuo je mladog vinkovačkog poduzetnika na novi projekt – prije dva mjeseca pokrenuo je web-trgovinu Pikaj.hr koja nudi preko 10 000 artikala brojnih poznatih brendova i do sada je imala preko tisuću zadovoljnih korisnika. Kupcima se nudi doista širok i šarolik asortiman, brza i sigurna kupovina i isporuka, te mogućnost povrata kupljenog. Plaćanje se obavlja virmanom ili općom uplatnicom, karticama, KEKS Pay aplikacijom ili pouzećem, a u planu je uvođenje i kriptovaluta kao jednog od oblika plaćanja. Dostava do kupca organizira se putem kurirske službe. Komunikacija s kupcima uređena je putem integriranog chat-a, tako da sve odgovore na svoja pitanja mogu dobiti u realnom vremenu.
Pokretanju web-trgovine prethodila je ozbiljna analiza tržišta kojom je ustanovljeno što se najviše kupuje, tko su ciljani kupci i kako doći do njih. Josip Rac kaže: „Naša je web-trgovina visoko automatizirana i user-friendly. Izradio sam je sam – tek je manji dio posla na njoj bio eksternaliziran – a razvoj i izrada web-trgovine su trajali osam mjeseci. U okolnostima lock—downa i posebnih mjera ljudi su počeli sve više kupovati na webu i u tome sam prepoznao priliku. Matična tvrtka R Solutions d.o.o. trenutno ima jednog zaposlenog, dok na projektu web-shopa radi dvoje vanjskih suradnika na poslovima marketinga. Dugoročni nam je plan proširiti se i na europsko tržište, a kako se budemo širili tako ćemo i dodatno zapošljavati.”

Skip to content