Danas je u hotelu Admiral u Vinkovcima održana uvodna konferencija projekta „Poduzetnički inkubator Vinkovci“. Ukupna vrijednosti projekta je 21.352.779,28 kuna od čega bespovratna sredstva čine visokih 19.954.932,01 kuna, dok Grad Vinkovci kao nositelj projekta osigurava preostali iznos. Partneri na projektu su Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. i Tehnološki park Vinkovci, koji su bili od velike pomoći kako u pripremi, tako i trenutno u provedbi projekta.

„Smatram da je ovo vrlo važan projekt za grad Vinkovce. Uskoro kreće gradnja jednog reprezentativnog objekta, moderno opremljenog u kojem će novi poduzetnici imati priliku ostvariti svoje poduzetničke ideje. Iako je ovaj projekt po svojoj prirodi gospodarski projekt ja ga vidim i kao jednu od demografskih mjera zato što mi je želja, a na tome ćemo i raditi, da inkubator popunimo novoosnovanim poduzećima sa mladima koji su završili svoje školovanje i žele se baviti poduzetništvom. Na taj način ćemo zadržati mlade na ovom prostoru i omogućiti im da u svom gradu imaju kvalitetne uvjete za rad i ostvarivanje svojih ambicija“, izjavio je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, te je ovom prigodom ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, naglasila: ”Koliko sam upoznata postoji veliki interes poduzetnika za Poduzetnički inkubator u Vinkovcima. Upravo ovakva inicijativa je hvalevrijedna, a gospodarstvo je ključ uspjeha i ključ onog što treba biti u našem Projektu Slavonija. Mene veseli da smo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u protekloj godini uložili milijardu i 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova i očekujem nove inovativne projekte iz Vinkovaca.”

Cilj projekta je razvoj visoko kvalitetne poduzetničke poslovne infrastrukture kao osnove za razvoj poduzetništva i privlačenje investicija temeljenih na inovacijama, znanju i naprednim tehnologijama. „Važan čimbenik razvoja poduzetničke aktivnosti na nekom području čini pristup informacijama i savjetodavnim uslugama koje pružaju poduzetničke potporne institucije kao što je i poduzetnički inkubator. Stoga će se u novom inkubatoru osim usluga najma poslovnog prostora po subvencioniranim cijenama, naglasak staviti na usluge coworkinga, usluge virtualnog ureda, poslovnog savjetovanja, edukacije, mentorstva, promocije poduzetnika i mnoge druge“, nadodala je direktorica Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca Mirta Štrk. Štrk je, također, naglasila kako veliku ulogu u projektu imaju i suradnici, koji pružaju stručnu i savjetodavnu pomoć tijekom cjelokupnog trajanja projekta. U projekt je uključeno šest suradničkih institucija: Vukovarsko-srijemska županija, Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Vukovar te Ekonomski fakultet iz Osijeka.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo radom razvojnih agencija s područja županije te na nadodao: “Također očekujem i u budućnosti maksimalnu angažiranost i suradnju županijske i gradske razvojne agencije, kao i daljnju suradnju sa svim ministarstvima, a posebno Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, jer više projekata znači i više radnih mjesta i stvaranje boljitka za naš kraj“.

Kako bi projekt bio proveden u skladu sa svim pravilima i odredbama koje Europska unija propisuje, nadzor nad provedbom vrše ugovorna tijela, što u ovom Projektu čine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Skip to content