U očekivanju dobre zabave: Beeram domaće 2021. dovodi 12 pivara, Edija Maružina & the Bandits i Stampedo

U craft pivarstvu naglasak je na sastojcima – osim vode, ječmenog slada, hmelja i kvasca, u craft piva ne ide ništa drugo. Nema u njima konzervansa, pojačivača okusa, bojila, ekstrakata … nikakve kemije.

Prva i jedina vinkovačka craft pivovara Valentinijan d.o.o. osnovana je 2016. godine kada je njezin vlasnik Ivan Vorgić odlučio dotadašnji hobi pretočiti u poslovni pothvat. Kroz pet godina poslovanja ovaj je majstor pivar uspio stvoriti pivo čija je kvaliteta prepoznata ne samo u Slavoniji, nego i šire. Kroz stalna ulaganja u poslovanje ovaj je diplomirani ekonomist i pivski entuzijast uspio povećati proizvodnju, te proširiti ponudu i ući na nova tržišta.
„Craft pivo je proizvod pivovara manjeg kapaciteta, a na prvom nam je mjestu kvaliteta proizvoda i zadovoljstvo konzumenta. U craft pivarstvu naglasak je na sastojcima – osim vode, ječmenog slada, hmelja i kvasca, u naša piva ne ide ništa drugo. Nema u njima konzervansa, pojačivača okusa, bojila, ekstrakata … nikakve kemije. U pivovari su zaposlene dvije osobe, a kapacitet proizvodnje nam je 800 hl. Valentinijan trenutno proizvodi četiri brenda – Valens ESB (Extra special bitter), Valens Porter, Valens Pale ale i Valens IPA. Naše smo pivo nazvali Valens po jednome od dvojice rimskih careva rođenih u Cibalama, rimskoj preteči Vinkovaca. Povjesničari tvrde da je car rado pio pivo, mada je tada uobičajenije bilo uživati u vinu. Tvrtka je, pak, nazvana po drugome caru.” ukratko sažima Vorgić.
Sagledavajući nepovoljnu poslovnu situaciju nastalu zbog korona-krize, Vorgić kaže: ”Godina za nama bila je teška i puna izazova. Craft piva u Hrvatskoj pokrivaju tek 2-4% tržišta i imaju specifičnu klijentelu, tako da pivari toga tipa prvenstveno žive od rada ugostiteljskih objekata i pivskih festivala.


Lani festivala gotovo da i nije bilo, a ugostiteljski su objekti mjesecima bili zatvoreni. Stagnacija se počela osjećati prošle godine već početkom ožujka, a ostatak godine bio je samo još gori. Kada govorimo o Valentinijanu, 95% naših kupaca čine ugostiteljski objekti. Tek smo nedavno ušli na regionalno maloprodajno tržište kroz trgovine Boso i NTL. Dio proizvedenog nam je nakon lock-downa ostao na skladištu; problem je što naš proizvod ne može baš dugo stajati – neće se pokvariti, ali gubi na kvaliteti. Lani smo pokušali pokrenuti dostavu na kućnu adresu, no interes kupaca nije bio velik.
Ni početak ove godine nije puno bolji. U normalnim okolnostima, dolazak proljeća i ljepšeg vremena za craft pivare znači porast proizvodnje i prodaje. Poslovanje kafića „pojača” se popunjenim ljetnim terasama, a to je i početak sezone craft festivala. Ostaje vidjeti kako će se stvari razvijati. Država je raznim mjerama pokušala očuvati radna mjesta i održati poslovne aktivnosti ugostiteljskih objekata, no tim mjerama nisu adekvatno popraćene djelatnosti koje se naslanjaju na ugostiteljski sektor – ne samo mi pivari, nego i vinari i mnoge druge djelatnosti koje posredno i neposredno posluju u tom sektoru.”
Najavljujući vinkovački craft festival Beeram domaće kojega je organizator, Ivan Vorgić kaže: „Četvrto izdanje našega festivala pripremamo za 4. i 5. lipnja. Bude li situacija dopuštala održavanje onako kako to planiramo, festival će se ove godine događati u parku Lenije, a hrvatsku craft scenu ćemo predstaviti proizvodima 12 pivovara. Neke od njih smo imali priliku ugostiti u Vinkovcima i ranije, a neki će nam se pridružiti po prvi put.
Cilj nam je predstaviti podjednak broj lokalnih i nacionalnih proizvođača. Naravno, neće nedostajati ni zabavnih sadržaja – osim već uobičajenih zanimljivih predavanja, planiramo i poseban kutak za najmlađe, gdje će ih zabavljati animatori i mađioničari i gdje bi djecu počastili posebnom ponudom osvježenja.
Bezalkoholnih, naravno. Namjera nam je zabaviti i educirati i velike i male. Već sada možemo najaviti da će se za glazbeni sadržaj pobrinuti Edi Maružin & the Bandits, te Stampedo. Vjerujem da ćemo se nakon predugog razdoblja bez ikakvih događanja svi zajedno dobro zabaviti na Beeram domaće 2021.”

Skip to content