Prvi rođendan Poduzetničkog inkubatora Vinkovci u kojem je posao našlo preko 50 ljudi

Poduzetnički inkubator Vinkovci, projekt Grada Vinkovaca u partnerstvu s Agencijom za razvoj i investicije grada Vinkovaca „VIA“ i Tehnološkim parkom Vinkovci, obilježava godinu dana poslovanja. Projekt je realiziran u okviru poziva “Razvoj poslovne infrastrukture” koji je financirala Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”,  a ukupna vrijednost projekta iznosila je 21.352.779,28 kuna.

Izgradnjom i opremanjem Poduzetničkog inkubatora Vinkovci poboljšana je dostupnost poslovne infrastrukture i poslovnih usluga malim i srednjim poduzetnicima, što doprinosi jačanju razvoja poduzetništva i otvaranju novih radnih mjesta kako u Vinkovcima, tako i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Rezimirajući prvu godinu poslovanja Poduzetničkog inkubatora, njegov voditelj Krunoslav Josip Čačić naglašava: „Tijekom nadasve nezgodne godine za poduzetništvo, u prostore Poduzetničkog inkubatora Vinkovci ušlo je 15 tvrtki raznih proizvodnih i uslužnih profila. U ovom trenutku tvrtke koje se nalaze u Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci zapošljavaju 50 osoba i u stalnoj su potražnji za dodatnim radnicima. Želim reći i to da svakodnevno u moj ured dolaze i poduzetnici čije tvrtke nisu smještene u Poduzetničkom inkubatoru, te se raspituju o slobodnim radnicima – ponajviše iz IT branše, ali i iz drugih branši. Neki poduzetnici idu i dalje pa pitaju i za studente s našeg područja te su ih spremni i stipendirati, a sve kako bi po završetku studija isti određeno vrijeme radili kod njih u tvrtki. Shodno tome, Poduzetnički inkubator Vinkovci tijekom ove godine pokrenut će projekt povezivanja studenata i poduzetnika.

Zajednička karakteristika svih poduzetničkih inkubatora jest da omogućuju poduzetnicima korištenje poslovnog prostora po vrlo povoljnim uvjetima  – bez najamnine ili uz smanjenu najamninu – kroz ograničen broj godina. Poduzetnički inkubator Vinkovci osigurava standardizirane poslovne prostore visoke opremljenosti prilagođene potrebama poduzetnika. Na raspolaganju je 13 uredskih prostora ukupne površine 1 388,08 m², kao i 5 proizvodih prostora površine 759,70 m² s vlastitim prilazom za dostavna vozila. Tu je i potpuno opremljena moderna konferencijska dvorana od 100 m², kao i jedna višenamjenska dvorana s mogućnošću pregrađivanja, te coworking prostor s 6 potpuno opremljenih radnih jedinica. Objekt je multifunkcionalan, energetski učinkovit i pristupačan osobama s invaliditetom.

Prednost pri ulasku u poduzetnički inkubator imaju start-up i mali poduzetnici koji posluju kraće od dvije godine, poduzetnici osnivači do 30 godina starosti, poduzetnici s invalidnošću, poduzetnice, inovatori i poduzetnici koji se bave informacijskim tehnologijama, proizvodnim djelatnostima te uslužnim djelatnostima vezanim uz proizvodnju.

Osim prostora, Poduzetnički inkubator Vinkovci stanarima osigurava poslovnu opremu, te pruža  podršku kroz poslovna savjetovanja, edukacije, povezivanja, prezentacije, promidžbu i vidljivost u početnim i najkritičnijim fazama razvoja njihovih tvrtki. Svi ti alati trebali bi pomoći povećanju broja tvrtki koje opstaju na tržištu, povećati stopu preživljavanja start-up tvrtki, te potaknuti njihov rast i razvoj, kao i otvaranje novih radnih mjesta.

Skip to content