Nacionalni plan oporavka i otpornosti najavljuje mogućnost povlačenja bespovratnih potpora za mala i srednja poduzeća do pet godina poslovanja u visokotehnološkim sektorima. Natječaj će podupirati projekte čija je zrelost izvan faze dokazivanja koncepata, ali koji još nisu spremni za tržište, odnosno aktivnosti povezane s TRL 5-8.

Razina tehnološke spremnosti

  • TRL 5. – prototip više razine testiran u planiranom okruženju. Osnovne tehnološke komponente integrirane su zajedno sa stvarnim pomoćnim elementima kako bi se testirali u simuliranom okruženju. To je prototip “visoke vjernosti” u odnosu na mogući krajnji sustav
  • TRL 6. – prototip visoke razine testiran u planiranom okruženju s performansama blizu očekivanima. Prototip, koji je daleko iznad one razine 5, ispituje se u relevantnom okruženju. Sustav ili postupak demonstracija provodi se u operativnom okruženju
  • TRL 7. – demonstracija djelovanja sustava u operativnom okruženju na pred-komercijalnoj razini. Prototip je blizu, ili na planiranoj razini operativnog sustava. Konačni dizajn je gotovo potpun. Cilj ove faze je ukloniti inženjerski i proizvodni rizik
  • TRL 8. – Prvi finalni proizvod – proizvodni problemi riješeni. Tehnologija dokazano radi u svom konačnom obliku u očekivanim uvjetima. U većini slučajeva, ova razina predstavlja kraj istinskog razvoja sustava.
Svrha natječaja je potaknuti rast novoosnovanih poduzeća u visokotehnološkim sektorima i sektorima baziranim na znanju u predkomercijalnoj fazi kroz podršku za razvoj proizvoda, povećanje proizvodnih kapaciteta i spremnosti poduzeća za investicije.

Prihvatljivi prijavitelji su inovativna mala i srednja poduzeća registrirana u Hrvatskoj, s do pet godina poslovanja u visokotehnološkim sektorima. Prihvatljive aktivnosti povezane s TRL 5-8 su: nadogradnja, osmišljavanje, provjera izvedbe, validacija tržišta, ispitivanje, razvoj pilot-linija, zaštita intelektulanog vlasništva, vanjske usluge usmjerene na razvoj inovativne ideje (proizvod, postupak, usluga itd.), kao i obuku o ublažavanju i procjeni rizika potreba financiranja.

Financirane aktivnosti također mogu uključivati dio troškova pristupa globalnim poslovnim mrežama/ klasterima, usvajanje novih marketinških alata i pristup novim tržištima. Prihvatljivi troškovi su: kupnja opreme, materijala, zapošljavanje osoblja i ugovaranje vanjskih usluga. Budžet natječaja iznosi 141.700.000 kuna, a visina potpore kreće se do milijun kuna.

Više o natječaju možete pronaći na POVEZNICI.
Skip to content