Pravila ekološkog uzgoja osmišljena su ponajprije radi promicanja zaštite okoliša, očuvanja bioraznolikosti, ali i jačanja povjerenja potrošača u ekološke proizvode

Tvrtka Ekoplant j.d.o.o. vlasnika Dragana Dobrića osnovana je 25. ožujka 2020. godine, a bavi se kontrolom nad ekološkom proizvodnjom. Kao i većina mladih tvrtki u Hrvatskoj i u ovoj je trenutno zaposlena samo jedna osoba no planova za daljnje zapošljavanje ne nedostaje.
“U Poduzetnički inkubator Vinkovci Ekoplant je uselio 7. rujna 2020. godine i trenutno smo jako zadovoljni uvjetima. Planovi su da tvrtka u bližoj budućnosti zapošljava tri, a kada se razvije u daljoj budućnosti zapošljavat će osam osoba”, otkrio je direktor Dragan Dobrić.
Organizacijska jedinica Ekoplant provodi postupak stručnog nadzora nad ekološkom proizvodnjom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sukladno temeljnim zahtjevima te postupak potvrđivanja (certificiranja) sukladno temeljnim zahtjevima za ekološku proizvodnju.
Nakon što Ekoplant provede kontrolu, tj. nadzor proizvodnje te utvrdi da proizvođač poštuje sve zakonom propisane standarde ekološke proizvodnje, dodjeljuje Potvrdnicu, tj. Certifikat, kojim se potvrđuje kako se radi o ekološkoj proizvodnji, procesu ili usluzi na proizvodnoj jedinici u ekološkoj proizvodnji sukladno propisanim temeljnim zahtjevima za ekološku proizvodnju. Proizvođač označava svoje proizvode nacionalnim i europskim znakom sukladnosti, koji služe kao jamac krajnjem potrošaču da uistinu kupuje ekološki proizvod.
“Prva godina našeg poslovanja prošla je relativno brzo uz poteškoće izazvane korona virusom kako u cijeloj RH tako i u našem poslovanju. Najveće poteškoće zadaje nam usporenost sustava od samog osnivanja pa sve do akreditacije koju čekamo gotovo punih godinu dana”, naglašava Dobrić.
Akreditacija je ocjena treće strane, koja se odnosi na tijelo za ocjenjivanje sukladnosti, a kojom se daje formalni dokaz njegove osposobljenosti za obavljanje određenih zadataka ocjenjivanja sukladnosti.
“Kako nam je prethodna godina u samom startu osnivanja i pokretanja bila teška, za 2021 moramo biti optimistični i položiti sve nade u nju. Tako da imamo mnogo planova ali trenutno onaj najvažnija je završetak akreditacije.”
Trenutno pozicioniranost na tržištu i nije najbolja jer u vukovarsko srijemskoj županiji nema veliki broj ekoloških proizvođača, za razliku od okolnih županija, primjerice Osječko baranjske. “Ta činjenica nam je istovremeno prednost, jer potencijala postoji, a uz dobar angažman mislimo da za nas nema granica.”

Ekoplant j.d.o.o. za kontrolu nad ekološkom proizvodnjom

vl. Dragan Dobrić
Godina osnivanja: 2020.

uprava.ekoplant@gmail.com

Skip to content