Medovina je kažu starija od vina, a vijest kako se radi u gradu koji je najstariji grad u Europi kada gledamo kontinuiranu naseljenost, veseli jer se uklapa u cijelu priču o povijesti. Vinkovci su grad koji je zapravo kolijevka europske civilizacije. Grad u kojem su rođena dva rimska cara i grad u kojem je pronađen najstariji europski kalendar Orion. Zanimljivo ova dva rimska cara nisu pila vino nego pivo, što baš nije bilo uobičajeno u ono vrijeme za rimske careve. I tako je na osnovu ove priče u Vinkovcima nastalo vrlo popularno craft pivo Valens nazvano upravo po rimskom caru koji je obožavao pivo.
Sada iz Vinkovaca stiže nova zanimljiva priča o medovini. Prva medovina navodno je nastala 9000 godina prije Krista i vjerojatno je među najstarijim alkoholnim pićima koje je čovjek radio i kušao. Pili su ju svi, od Shakespearea, Aristotela, Vikinga i rimskih careva do antičkih bogova. Zanimljivo je kako je medovina starija od vina, a medovinu su mnogi upoznali kroz popularni serijal Game of Thrones, koji je također sniman u Hrvatskoj. Poveznica Dubrovnika i Game of Thrones itekako je poznata diljem svijeta, a sada ju je moguće pričati i kroz vrhunsku hrvatsku medovinu. Upravo Dubrovnik je vjerojatno najbolje tržište za plasman ove medovine, što je i plan proizvođača Gorana i Antonija Ferbežara koji su nakon 10 godina bavljenja pčelama i proizvodnje proizvoda od meda sada otišli korak dalje. U sklopu OPG-a Ferbežar otvorena je medarija. Ono što je u svijetu vina vinarija, kod obitelji Ferbežar je mederija odnosno opremljena kušaonica medovine.
“Od samih početaka bavljenja medom i pčelarstvom razmišljamo kako povećati vrijednost naših proizvoda i upravo se medovina uvijek nametala kao idealno rješenje. Zainteresirali smo se za medovinu, tražili ljude koji se bave njome i počeli smo raditi kućne ture medovine u galonima na starinski način bez kontroliranih uvjeta. Učili smo i željeli smo ponuditi nešto čega na tržištu nema, a da bude vrhunski proizvod. Tako je nastala naša medovina. Svakako promišljamo o plasmanu upravo u Dubrovnik gdje bi ovaj ekskluzivni proizvod našao svoje mjesto u vrhunskim restoranima i hotelima naslanjajući se upravo na Game of Thrones gdje je medovina ponovno popularizirana”, ističe Goran Ferbežar.

Medovina ima okus sličniji vinu nego recimo medici, a ima i manje alkohola, oko 13 posto. Idealno ide uz sireve i sve vrste mesa, ali i voće i pije se ohlađena na osam do deset stupnjeva Celzijevih

Povjesničari vjeruju kako je upravo otkriće prirodne fermentacije meda zaslužno za kasniju pojavu piva i vina. Popularan naziv “medeni mjesec” navodno dolazi upravo od medovine s područja sjeverne Europe gdje su mladenci nakon vjenčanja svakodnevno pili po jednu čašu medovine cijeli mjesec.
U srednjem vijeku proizvodnja medovine doživjela je veliki tehnološki skok i vino od meda bilo je ekskluzivno te značajnije skuplje od vina i piva. Vjerojatno je i to razlog što je medovina polako pala u zaborav. Vino i pivo postali su pića svakodnevnog života, dok je medovina zadobila kraljevski status, te postala piće za svadbe i druge značajne svečanosti. Medovina nikada nije potpuno nestala, ali je postala svojevrsni tekući anakronizam, pretežno se pije na svečanostima srednjevjekovne teme, renesansnim sajmovima i drugim povijesnim rekonstrukcijama. Medovina ima okus sličniji vinu nego recimo medici, a ima i manje alkohola, oko 13%. Prema riječima Ferbežara idealno ide uz sireve i sve vrste mesa, ali i voće i pije se ohlađena na 8 do 10 °C.
Zahvaljujući sredstvima EU fondova ovi pčelari izradili su dodatnu halu prilagođenu svim standardima proizvodnje. Zasad imaju kapacitet od 6000 butelja godišnje, ali imaju i mogućnost proširenja proizvodnje. Mederijom su zaokružili proizvodnju i ponudu, od vrcanja meda, proizvodnje vina, pa do kušaonice meda i medovine. “Promišljamo čak da nam proizvodnja medovine bude primarna djelatnost, iako bismo nastavili proizvoditi i med budući imamo 150 košnica. Med nam sve više postaje sirovina, a medovinu radimo od tri vrste svježeg meda od lipe, suncokreta i cvjetnog”, napominje Goran Ferbežar i dodaje kako medovinu rade od najkvalitetnijeg slavonskog meda čime postižu potpunu autentičnost i stopostotnu sigurnost u kvalitetu medovine.“Proizvodnja medovine najsličnija je vinskoj fermentaciji. Baza nam je otopina meda i pročišćene vode, tako dobivamo mošt, u koji ubacujemo posebne selekcionirane vinske kvasce i pokrećemo fermentaciju. Primarna fermentacija traje do dva mjeseca, nakon toga ide bistrenje i medovina potom ide na odležavanje do tri mjeseca u inoks ili drvene hrastove bačve. Sve radimo u kontroliranim uvjetima”, ističe Antonio Ferbežar. Naravno kako je i za ove proizvođače pandemija COVID-a nepovoljno utjecala na plasman.
Godišnji kapacitet od 6000 butelja donio bi im isplativost, a tržište su im vrhunski restorani i hoteli.

Skip to content