Projekt Poduzetnički inkubator Vinkovci financiran je u okviru poziva Razvoj poslovne infrastrukture. Ukupna vrijednosti je 21.352.779,28 kuna, a bespovratnih je 19.954.932,01 kuna. Nositelj projekta je Grad Vinkovci, a partneri su Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA i Tehnološki park Vinkovci. Izgradnja Poduzetničkog inkubatora Vinkovci je završena. Slijedi još opremanje objekta, a useljavanje poduzetnika planirano je početkom sljedeće godine. Novi poslovni objekt površine je 1.861,03 m² koju čine: 5 proizvodnih prostora ukupne površine 759,70 m², 13 uredskih poslovnih prostora ukupne površine 1.388,08 m², upravni dio zgrade ukupne površine 97 m² te konferencijska dvorana od 100 m² i višenamjenska dvorana s mogućnošću pregrađivanja također ukupne površine 100 m². Objekt je multifunkcionalan, energetski učinkovit te pristupačan osobama s invaliditetom. Dodana vrijednost projekta promatra se i kroz obnovu starog, napuštenog objekta koji je stavljen u funkciju razvoja poduzetništva, a što je dio strateškog plana razvoja grada: afirmirati sve postojeće raspoložive resurse s ciljem poticanja održivog rasta i razvoja. Uz suvremenu infrastrukturu poduzetnici će moći koristiti i brojne usluge

U Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci bit će smještena novoosnovana mala poduzeća koja tek počinju poslovati ili su u fazi razvoja te postojeće tvrtke kojima je potreban prostor i stručna pomoć kroz savjetodavne, konzultantske te administrativne usluge i edukacije. Biti u inkubatoru, za poduzetnike znači i povezati se s drugim poduzetnicima, vidjeti kako drugi rade i učiti od njih, razmjenjivati ideje te iskoristiti poslovne prilike.

„Uz suvremeno opremljenu infrastrukturu poduzetnicima će na raspolaganju biti i brojne usluge kreirane tako da početnicima koji imaju dobru ideju olakšaju prve korake u poduzetničkim vodama. Dakle, pored usluga najma poslovnog prostora nuditi će se i usluge najma konferencijskih dvorana za organizaciju poslovnih događaja, konferencija i edukacija. Također, na raspolaganju će biti i usluge co – workinga. Ideja je da se mladim, kreativnim ljudima, koji nemaju potrebe ili mogućnost stalnog najma poslovnog prostora, u jednoj prostoriji ponudi 6 radnih jedinica s računalom, radnim stolom i stolcem, besplatni internet, korištenje printera i dva uredska ormarića te im se omogući da u pozitivnoj radnoj atmosferi razmjenjuju ideje i dođu do uspješnih poslovnih rješenja. Kao pomoć mladim poduzetnicima u pokretanju ili unapređenju posla, nudit ćemo i usluge osnivanja virtualnog ureda za one kojima kojima ne treba uredski prostor, ali žele ozbiljnu poslovnu adresu tvrtke te mjesto gdje mogu održavati povremene sastanke s klijentima“, ističe voditeljica projekta Melita Meštrović, zamjenica direktora Tehnološkog parka Vinkovci.

Poduzetnički inkubator Vinkovci korisnicima će pružati usluge najma ovisno o fazi njihova razvoja, a kroz pred-inkubacijske i inkubacijske programe. Predviđene su i različite servisne aktivnosti uključujući samouslužni restoran – kantinu. U savjetodavnom i edukacijskom dijelu bit će organizirane edukacije potrebne stanarima, korisnicima i partnerima Inkubatora te brojne poslovne usluge kao što je savjetovanje u vezi s osnivanjem poduzeća, razrada poduzetničke ideje, izrada poslovnog plana, izrada investicijske studije, postavljanje organizacijske strukture, analiza tržišta, izrada marketinških planova, upravljanje kvalitetom, porezno savjetovanje i računovodstvo i slično.

„Jedan od ciljeva svakako je kontinuirani rad na poticanju i stvaranju pozitivne poduzetničke kulture i poduzetničkog načina razmišljanja i djelovanja u svakodnevnom životu. Ključni čimbenik uspjeha Poduzetničkog inkubatora Vinkovci bit će umrežavanje svih relevantnih gospodarskih i razvojnih aktera odnosno uspostavljanje funkcionalnog regionalnog inkubatora koji će povezivati akademski, javni i privatni sektor. Najveća korist poduzetničkih inkubatora upravo je sam početak poslovanja učiniti što bezbolnijim i kvalitetnijim, postaviti uspješne temelje za daljnji razvoj te poduzetnicima dati što više znanja i vještina da dalje upravljaju svojim poslom“, ističe Melita Meštrović.

Svi zainteresirani poduzetnici i oni koji planiraju pokrenuti poduzetničku aktivnost moći će se javiti na natječaj za zakup poslovnog prostora u Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci.

Izvor: novosti.hr

Skip to content