Zahvaljujući poduzetničkim inkubatorima, kad su mladi i poduzetništvo u pitanju nije sve tako crno, što su nam posvjedočile i same poduzetnice, korisnice Poduzetničkog inkubatora Vinkovci.

Izvor: mimladi.hr

Jedna od njih je Andrijana Previšić , vlasnica Centra Zdravog Života, obrta koji se bavi medicinom općenito, alternativnom medicinom, rehabilitacijom na svim nivoima, njegom i kozmetikom te, kako najavljuje, uskoro i vlastitom proizvodnjom biljne kozmetike i homeopatskih preparata.

Stanarka vinkovačkog Inkubatora postala je 18. rujna 2020., samo 8 dana nakon što je postala obrtnica.

Napominje kako bi, da nije postala korisnica pogodnosti koje Inkubator nudi, njezin početak bio uvelike otežan, kako prostorno, tako i financijski, a izostale bi i korisne informacije koje je tada dobila kao poduzetnica početnica.

„Moj početak poduzetništva uvelike je olakšan ulaskom u Poduzetnički inkubator i pomoći od Grada, sufinanciranjem prostora te od pomoći ljudi koji ga vode i uvijek su mi na raspolaganju, a to je jako važno za mlade poduzetnike. Sam voditelj Inkubatora uvijek je na raspolaganju, čak kada su u pitanju i terenske odrade, kao moje proširenje s Inkubatorom Drenovci, za vlastitu proizvodnju ili savjetovanje od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje po pitanju budućih zaposlenja i mogućnosti. Dostupan je čak i izvan radnog vremena i za sva pitanja i rješenja poteškoća. Također, svi ostali djelatnici uvijek su na raspolaganju za bilo kakva pitanja ili pomoć. Svim mladima ili početnicima u poduzetništvu savjetovala bih ovakav početak jer puno je lakše rasti kada imate pomoć i podršku educiranih ljudi“, govori naša sugovornica.

Dodaje: „Čak i smanjenjem sufinanciranja prostora od Grada, s obzirom na to da sam ušla u 2. godinu svoga poslovanja, jako sam zadovoljna svime što dobivam.“

Pozitivna iskustva s istim inkubatorom ima i tvrtka Magic Land Vk j.d.o.o., osnovana u travnju 2021. godine, čiji je direktor i osnivač mladi poduzetnik Danijel Peša, a bavi se tiskarskom djelatnošću, sublimacijskim i digitalnim tiskom na razne predmete, tekstil, šalice, puzzle, privjeske, fotokamen, a i izradom rođendanskih dekoracija s naglaskom na personalizaciju koje upotpunjuju s balonskim dekoracijama.

Otkrivaju kako im je na početku poduzetničke priče najveći problem bio pronalazak primjerenog prostora za neku razumnu cijenu najma.

Tada im se ukazala prilika da uđu u prostore Poduzetničkog inkubatora Vinkovci, čiji su stanari od listopada prošle godine.

„Najveća prednost bila je to što nam je trošak najma bio subvencioniran 100 % od strane Grada za 1. godinu poslovanja. Velika pomoć pružena je i oko knjigovodstvenih i računovodstvenih stvari, a organizirane su i brojne radionice kroz koje se poduzetnike upoznavalo s nadolazećim javnim pozivima, probijanjem na tržište i sl.“, dodaju.

Da nisu postali korisnici usluga vinkovačkog Inkubatora, alternativa bi im bila vlastiti prostor koji posjeduju, ali je, kako navode, „potrebno puno ulaganja kako bi se doveo u stanje prikladno za rad, što u početku poslovanja nismo bili u mogućnosti“, te su se odlučili ući u Inkubator.

Poduzetnički inkubator Vinkovci

„Za ulazak u Inkubator potrebno je ispuniti zahtjev te priložiti poslovni plan u kojem je potrebno detaljno opisati poslovnu ideju, objasniti provedeno istraživanje tržišta te razraditi financijsku analizu. U tom dijelu, mi kao ekipa iz Inkubatora, stojimo im na raspolaganju za svu potrebnu pomoć“, objasnio nam je Krunoslav Josip Čačić, voditelj vinkovačkog Inkubatora.

Otkriva kako je mladim poduzetnicima najveći problem kako riješiti papirologiju s institucijama te oni kao Inkubator to najčešće obavljaju u njihovo ime.

Što se tiče troškova, najam prostora iznosi za ured 60 kn/m², dok za proizvodne prostore iznosi 50 kn/m².

Osim samog najma, poduzetnici imaju i dodatne troškove koji iznose za ured 1 €/m², a za proizvodnju 0,50 €/m². Nadalje, ured i proizvodnja plaćaju struje isključivo onoliko koliko potroše jer imaju svoja brojila, dok, što se tiče potrošnje vode, ured plaća 0,5 m³ mjesečno, a proizvodnja onoliko koliko pojedini proizvodni prostor potroši jer svaki ima svoja brojila za vodu.

Svakom poduzetniku koji se nalazi u Inkubatoru Grad Vinkovci sufinancira iznos najma i to na način da je postotak sufinanciranja za 1. godinu 100 %, 2. godinu 75 %, 3. godinu 50 %, a 4. i 5. godinu postotak sufinanciranja je 25 %.

Kada sve sumiramo, mjesečni trošak poduzetnika u 1. godini njegovog poslovanja u kompletno opremljenom uredu ili u proizvodnoj hali iznosi cca 300,00 kn.

Uz gore navedene, usluge vinkovačkog Inkubatora trenutno koristi 16 tvrtki, a u 2 godine, koliko ovaj mladi inkubator postoji, koristilo ga je njih 25, čiji su vlasnici mlađi od 40 godina.

Više o samom Inkubatoru te onome što nudi mladim poduzetnicima možete doznati na ovdje.

 

Skip to content