Nova dimenzija društvenih igara znanja – spoj tradicionalnog i modernog u kojem svaka nova igra predstavlja novi izazov

U devet mjeseci postojanja, društvena igra znanja Mindrunner postavila je posve novi standard na polju društvenih igara ne samo u Hrvatskoj, nego i globalnim okvirima. Igra je spoj tradicionalnog i modernog – klasične table top igre i aplikacije koja igri daje jednu novu i do sada neistraženu dimenziju. Svaki pojedini set dolazi s jedinstvenim QR kodom pomoću kojeg se igrač registrira na aplikaciju koja mu potom otvara bazu pitanja. Pazilo se da sučelje bude jednostavno za navigaciju i korištenje, a aplikacija se stalno nadograđuje i daje bezbroj mogućnosti. Tomu u prilog govori i podatak kako je po izlasku igre na tržište u bazi bilo 3 500 pitanja, a ovoga ih je trenutka više od 10 000. Pitanja su podijeljena u tri stupnja težine, tri tipa i deset različitih tema. Odgovori na njih su točno definirani i bazirani uglavnom na jednoj riječi ili pojmu, imenu ili nazivu.
Ako je igrač registriran, ne postoji mogućnost da mu se pitanja ponavljaju, pa svaka nova igra predstavlja i novi izazov. Izradi pitanja tvrtka pristupa akademski ozbiljno, uz veliku pomoć opsežne enciklopedijske građe i literature. Statistika kaže kako su korisnici pomoću aplikacije do sada otvorili više od 200.000 pitanja, a registriranih je igrača nekoliko tisuća.


Autor igre Nikola Jurica Krešić, zaljubljenik u društvene igre i pub kvizove, pojašnjava kako mu je ideja za igru došla spontano. Na hrvatskom tržištu nije postojala takva društvena igra znanja, a ljetnu stanku u igranju pub kvizova je trebalo nekako ispuniti. Za jedno je popodne osmislio cijeli koncept igre, a s namjerom da je igra sa svojom ekipom s kojom inače pohađa pub kvizove. Ručno je iscrtao ploču s tim svojim zamislima, izradio je kartice… No, nakon što je igru odigrao pedesetak puta i sa stotinjak različitih ljudi, rodila se ideja da se priča ove društvene igre znanja komercijalizira. Sam proces izrade komercijalne verzije bio je prilično kompliciran jer mali je broj tiskara u Hrvatskoj bio u mogućnosti izvesti ono što je autor zamislio. Drugi je problem bio u tome što sam baš ne crta dobro, a ne zna ni programirati. Uz malo truda našao je osobu koja je izradila grafičko rješenje ‘staromodnih dijelova’ igre, a aplikaciju koja igru nadograđuje je razvila jedna tvrtka iz Osijeka. Proces razvoja igre trajao je oko godinu dana, i sve je bilo prilično složeno i mukotrpno. Uslijedilo je osnivanje tvrtke MINDRUNNER GAMES j.d.o.o., koja je osmišljena kao dugoročni projekt ljudi koji su veliki zaljubljenici u igre i kvizove. Cilj tvrtke je svake godine predstaviti jedan potpuno novi koncept društvenih i video igara.
Vođena upravo tim ciljem, tvrtka je lani izradila verziju igre za mlađu populaciju – Mindrunner Junior – no planirano predstavljanje te igre znanja u osnovnim i srednjim školama za sada je odgodila pandemija. Juniorska inačica igre osmišljena je za populaciju od prvašića do maturanata, pa je i baza pitanja prilagođena tim uzrastima. Ova dječja verzija je pomno planirana, te uključuje građu koja se podjednako zasniva na onome što djeca uče na nastavi i van nje. Stav MINDRUNNER GAMES-a jest omogućiti djeci na zabavan način provjeriti svoje znanje, ali i da im pruži impuls i poticaj za istraživanje i upoznavanje svijeta znanja.
Iako je plasman igre prvotno planiran za Hrvatsku, dugoročni plan tvrtke je izići na globalno tržište. Prostora ima – subkultura pasioniranih igrača društvenih igara postoji posvuda, a koncept igre poput ovoga apsolutna je novost i ništa slično ne postoji nigdje na svijetu. Kako se baza pitanja zasniva u 70% na globalnim pojmovima, a u 30% na nacionalnima, prilagodba različitim tržištima nije pretjerano zahtjevna. Tvrtka trenutno radi pripreme za izlazak na tržišta Češke, Slovačke, Njemačke i Austrije, a dosta interesa za ovu igru pokazano je i u Bosni i Hercegovini.
Prodajom i plasmanom igre su do sada iznimno zadovoljni. Osim putem službene web-stranice, igru je moguće kupiti i u prodajnim lancima Kauflanda i Linksa, te putem web-shopa Pikaj.hr. U svrhu daljnje promocije igre na domaćem tržištu, planirana je organizacija Mindrunner kupa u nekoliko gradova diljem Hrvatske, no realizacija tog pothvata će pričekati neka manje epidemiološki izazovna vremena. Iz istoga je razloga na čekanju do daljnjeg i Mindrunner festival koji će se organizirati u Vinkovcima kada to bude izvedivo.
Vizija mladog Nikole Jurice Krešića jest da igra jednoga dana izraste u punokrvni TV kviz, stoga tvrtka za travanj planira live-stream probnoga kviza na svome YouTube kanalu, kao low-cost projekt kojim bi se ispitao potencijal igre za dosezanje te nove razine. Koroni usprkos.

Skip to content