Tvrtka Vatroinspekt je u šest mjeseci poslovanja dosegnula brojku od 5000 vatrogasnih aparata
koje redovito održava i servisira

Drugačijom prezentacijom proizvoda, savjetovanjem, povoljnijom cijenom i pružanjem više usluga za istu cijenu postaje se konkurentniji na tržištu i unaprjeđuje poslovanje
Mladi poduzetnik Marko Smolčić direktor je i voditelj poslovanja tvrtke Vatroinspekt čije je sjedište u Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci.
„Poslovanje u Inkubatoru započeo sam u studenom 2020., a ovdje sam završio – moglo bi se reći – sretnom slučajnošću. Par mjeseci ranije pripremio sam poslovni plan s namjerom da zatražim poticaj za samozapošljavanje. Zadovoljavao sam sve preduvjete, plan sam kompletirao pismima namjere i predugovorima za servisiranje više od 3 000 vatrogasnih aparata koje sam sklopio s nekoliko velikih vinkovačkih tvrtki. No, zahtjev mi je bio odbijen. Nakon toga sam čuo za Inkubator i obratio se voditelju Krunoslavu Čačiću da me posavjetuje kako modificirati i poboljšati poslovni plan i kroz taj sam razgovor saznao o mogućnosti dodjele poslovnog prostora unutar Inkubatora. Kako sam do tada radio u prostoru koji mi je površinom bio neadekvatan, vrlo brzo sam odlučio poslovanje prebaciti ovamo.”
Djelatnost na koju je tvrtka Vatroinspekt registrirana jest popravak strojeva, a u praksi to znači da obavljaju servis, održavanje i popravak vatrogasnih aparata.
„Zakonska je obaveza svake pravne osobe imati ispravan vatrogasni aparat u svojim poslovnim prostorima. To se odnosi na sve: kafiće, frizerske salone, zalogajnice, trgovine, velika poduzeća, kao i ona mala. Svaka tri mjeseca vlasnik aparata mora obaviti redovni vizualni pregled aparata, a svake godine periodični servis. Unutarnji pregled aparata vrši se svakih pet godina ako je aparat mlađi od 15 godina, a za starije aparate pregled se obavlja svake dvije godine”, pojašnjava Smolčić.
„U Vatroinspektu nas je trenutno dvojica – ja i još jedan djelatnik. Tijekom šest mjeseci poslovanja dosegnuli smo brojku od 5 000 aparata koje redovito održavamo i servisiramo. Uobičajeno je u posao servisiranja krenuti s 200 do 500 aparata. Mislim da su te brojke pravi pokazatelj naše uspješnosti. A činjenica da posjedujemo ovlaštenja desetak renomiranih proizvođača vatrogasnih aparata dokaz je naše stručnosti.”
Ovaj dvadesetjednogodišnjak svoj je poduzetnički pothvat pokrenuo gotovo isključivo vlastitim sredstvima. Pojašnjava: „Nisam opterećen kreditom. I da posao ide loše, ne moram razmišljati o tome kako otplaćivati rate. Srećom, posao ide odlično. Kad bih trebao ocijeniti proteklih šest mjeseci ocjenom od jedan do deset, dao bih čistu desetku.”
Marko Smolčić u poslovnim je vodama od svoje osamnaeste godine. Priča ovog mladoga poduzetnika započela je preuzimanjem obiteljskog servisa koji posluje još od 1963. a u kratkom vremenu od preuzimanja unaprijedio je poslovanje tvrtke i značajno podigao promet. Kako?
„Jednostavno – drugačijom prezentacijom proizvoda, savjetovanjem, povoljnijom cijenom i pružanjem više usluga za istu cijenu: dostave, montaže i edukacije korisnika”, s ponosom u glasu objašnjava. Paralelno vodi obje tvrtke i kaže da je iznimno zadovoljan poslovanjem. Proteklu godinu ocjenjuje izuzetno uspješnom. No stremi i dalje: tijekom ove godine namjera mu je finalizirati projekt koji obuhvaća izgradnju novoga objekta koji bi udomio obje tvrtke koje vodi, te objedinio njihova poslovanja. Osim toga planira otvoriti još jednu djelatnost i zaokružiti svoju ponudu.
Cilj mu je biti tvrtka koja može pružiti puno više usluga – zapravo, sve što se tiče mjerenja i servisiranja – te na taj način moći ponuditi jedinstvenu cijenu za te usluge i postati još konkurentniji na tržištu.

 

Vatroinspekt j.d.o.o

vl. Marko Smolčić
Godina osnivanja: 2020.

servisvatroinspekt@gmail.com
www.vatroinspekt.hr

Skip to content