Sadašnja je projekcija tvrtke zaposliti 25 ljudi, no u budućnosti se ta brojka može i povećati. Radit će se na najsuvremenijoj opremi i strojevima, a kroz kooperacije će posla biti i za druge tvrtke

Tvrtka MBD Croatia d.o.o osnovana je u kolovozu 2020. godine, a u Poduzetnički inkubator Vinkovci uselila je nekoliko mjeseci kasnije. Osnovana je stranim kapitalom, a buduće poslovanje temelji na poslovnim iskustvima i znanju tvrtke MBD Maksut Business & Development GmbH iz Austrije.
Tehnički direktor tvrtke Vladimir Vukadin, koji s austrijskom matičnom tvrtkom ima dugogodišnje iskustvo, objašnjava: „Mi smo metaloprerađivačka tvrtka koja radi za auto-industriju. Osim dijelova, radimo i čelične konstrukcije, te izrađujemo specijalizirane alate. Radimo za sve svjetske auto-marke, a radimo sve – od strojne obrade, zavarivanja do projektiranja.
Naša matična tvrtka iz Austrije ima dosta kooperanata u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Mađarskoj i Češkoj. Postavio sam si pitanje: pa zašto ne bismo mogli raditi i proizvoditi u Vinkovcima? Vinkovci su bili moj izbor – vlasnik tvrtke gospodin Behajdin Maksut nije ni znao za naš grad. Došao je, razgledao i dao suglasnost da ovdje pokrenemo posao. Vinkovci imaju puno prednosti – auto-cesta nam je blizu, pa se brzo stiže i do Zagreba i do Beograda. Za sada se oslanjamo isključivo na cestovni prijevoz, no ne isključujemo mogućnost da u budućnosti iskoristimo prednosti željeznice i riječnog prijevoza, koji su nam ovdje na dohvat ruke.
Računamo da će uz nas posla biti i za druge tvrtke, kroz kooperacije. Sadašnja nam je projekcija zaposliti 25 ljudi, no u budućnosti se ta brojka može i povećati. Gledajući tehnološku razinu koju smo si zacrtali, stremimo vrlo visoko. Radit ćemo na najsuvremenijoj opremi i strojevima.”
Sretna je okolnost bila da je tvrtka osnovana približno u vrijeme kada je zaživjelo i djelovanje Poduzetničkog inkubatora Vinkovci. Vukadin navodi zašto su se odlučili upravo za te poslovne prostore: „U Poduzetnički smo inkubator uselili prvenstveno zbog sigurnosnih uvjeta koje pružaju. Imaju video-nadzor, u prostor se ulazi samo uz pomoć šifre. Priroda našeg posla je takva da se radi s zaštićenim informacijama i dokumentacijom, puno je tu patenata i sličnog. Svako curenje podataka bi nam stvorilo problem.
Trenutno u Inkubatoru imamo dva uredska prostora. Poduzetnički inkubator raspolaže i proizvodnim prostorima, no nama veličinom nisu odgovarali. Zapravo, nigdje u Vinkovcima nismo uspjeli naći adekvatan proizvodni prostor. Zbog toga smo ovih dana u Županji u podnajam uzeli halu veličine 5.000 četvornih metara, no razmatramo ideju kupovine zemljišta u Vinkovcima, a na kojem bi izgradili pogon koji odgovara našim potrebama.”
Tvrtka je nedavno oglasila potražnju za kvalificiranim radnicima – zavarivačima, metalostrugarima i bravarima. „Trebali smo početi raditi s početkom godine, no malo kasnimo zbog objektivnih razloga. Raspisali smo natječaj za 12 ljudi, dosta ih se javilo i odabrali smo najbolje. Neki od kandidata radili su sezonski za Same Deutz Fahr u Županji i dolaze sa stanovitim iskustvom. Za one koji ne posjeduju tražene ateste, organizirat ćemo certificiranje u Slavonskom Brodu. Od naših djelatnika očekujemo da budu spremni učiti i usavršavati se. Kad ljudi dođu k nama, možda ne znaju raditi baš sve – no, ono što tražim od njih jest da predano rade, a znanje ću im ja prenijeti. Zato sam tu.
Iskreno, pribojavao sam se da se na natječaje neće javiti dovoljno ljudi, no čini se da ipak postoji bazen radne snage i mislim da s tim nećemo imati problem. U uredima ćemo zaposliti tehničke crtače i ineženjere strojarstva koji će raditi razradu projekata za druge tvrtke.
Cilj nam je da radnik bude adekvatno plaćen za svoj rad, pod uvjetom da kvalitetno radi. Pa i sam želim raditi i biti plaćen za svoj rad. Želimo napraviti firmu po europskim standardima i biti najbolji. Sadašnja situacija odljeva radne snage u inozemstvo može se promijeniti samo dobrim uvjetima koji će ljude navesti da ostanu. Proizvodnja je ključna za budućnost”, ističe Vukadin.
Što se planova za ovu godinu tiče, Vukadin kaže: „Ove ćemo godine zaposliti i u posao uvesti 12 ljudi, a prioritet nam je u pogon pustiti industrijsku termo-lakirnicu koja je investicija od približno 80.000 eura. Sljedeće godine proizvodnju planiramo zaokružiti pomoću plazma i laserskih rezača, CNC tokarskih strojeva, te još neke opreme i strojeva, a sve za vlastitu proizvodnju.”

MBD Maksut Business & Development Croatia d.o.o. za usluge

vl. Behajdin Maksut
Godina osnivanja: 2020.

croatia@mbd-international.com

Skip to content