Tvrtka Agro-klaster nije ograničena samo na lokalnu sredinu, svojim proizvodima povezuju zelenu i plavu Hrvatsku

Agro-klaster je krajem prošle godine otvorio svoj promotivno-prodajni centar CROTASTE u Zagrebu čime je ostvarena dobro poznata težnja njihovih partnera. Domaće porijeklo, autohtonost i kvaliteta najvažniji su kriteriji kako bi se proizvod našao na polici CROTASTE-a, a posebna pozornost posvećena je zaštićenim hrvatskim proizvodima i proizvodima s drugim priznatim oznakama kvalitete.

Trgovačko društvo Agro – klaster d.o.o. Vinkovci, rezultat je zaključka kako se u povezivanje proizvođača mora aktivnije uključiti lokalna i regionalna uprava. Osnovan u prosincu 2017. godine, u Poduzetnički inkubator Vinkovci ulazi 8. svibnja 2020. Trgovačko društvo nudi najoptimalnije organizacijske oblike zajedničkog poslovnog djelovanja obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kao strateškim nositeljima poljoprivredne proizvodnje.
U središtu djelovanja tvrtke nalazi se efikasnija realizacija već započetih ili budućih razvojnih projekata iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja Vukovarsko-srijemske županije. Glavni ciljevi osnivanja su intenziviranje primarne proizvodnje poljoprivrednih kultura posebice voća i povrća, viši stupanj prerade proizvoda, povezivanje i umrežavanje proizvođača koji djeluju na području Vukovarsko – srijemske županije, te sveukupno jačanje poljoprivrednog sektora županije.
Osnovna zadaća tvrtke jest funkcionalno i organizacijsko povezivanje proizvođača s područja Vukovarsko – srijemske županije, razmjena potrebnih znanja i tehnologija, poslovna podrška projektima poljoprivredno – prehrambenog sektora. Konkretno djelovanje tvrtke temelji se na tzv. “triple – helix modelu”. Radi se o modelu prema kojem najčešće funkcioniraju klasteri, a podrazumijeva uključivanje i povezivanje proizvodnog, javnog i znanstvenoobrazovnog sektora.
Tvrtka povezuje trenutno oko šezdesetak proizvođača, uglavnom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te ih okuplja u klastere. Do sada je osnovano, i aktivno djeluje šest granskih klastera: Klaster proizvođača jaja Vukovarsko-srijemske županije, Klaster proizvođača mesa i mesnih proizvoda Vukovarsko-srijemske županije, Klaster proizvođača sira Vukovarsko-srijemske županije, Klaster proizvođača voća i voćnih proizvoda Vukovarsko-srijemske županije, Klaster proizvođača orašastih plodova Vukovarsko-srijemske županije, te Klaster proizvođača lubenica Vukovarsko-srijemske županije. Također, tvrtka Agro – klaster d.o.o. uspješno surađuje i s odgojno – obrazovnim ustanovama, lokalnim proizvođačkim udrugama, udrugama vinara i vinogradara, te brojnim jedinicama lokalne samouprave s područja Vukovarsko – srijemske županije.
“Krajem prošle godine otvorili smo promotivno-prodajni centar CROTASTE u Zagrebu, u Cesarčevoj 5. Tako smo ostvarili dobro poznatu težnju naših partnera – obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i drugih malih i srednjih proizvođača iz naše, ali i drugih županija, da dobiju priliku za promociju, prezentaciju i prodaju svojih proizvoda u glavnom gradu Republike Hrvatske. Partner u ovom projektu nam je Hrvatska agencija za hranu (HAPIH) koja će provoditi prezentacijske i promotivne aktivnosti, a zadaća Agro-klastera je animiranje i informiranje zainteresiranih partnera za uključivanje u ovu našu aktivnost te organizacija nabave i prodaja otkupljenih proizvoda”, rekao nam je Zdenko Podolar, direktor Agro-klastera.
U samom prodajnom prostoru trenutno je izloženo i kupcima ponuđeno preko 250 artikala proizvedenih u svim regijama naše domovine. Kako bi popunili trgovinu, kontaktirane su sve županije, a nakon toga anketirano gotovo 300 malih proizvođača suhomesnatih proizvoda, sireva, voćnih sokova, pekmeza, vina, različitih vrsta ulja, kolača, jaja, tjestenine, orašastih plodova… Prilikom otvorenja na policama promotivno-prodajnog centra našli su se proizvodi stotinjak proizvođača, a kontakti sa novim potencijalnim partnerima se nastavljaju i dalje.

“U skladu s organizacijskim i prostornim mogućnostima, Agro-klaster će poticati suradnju sa zainteresiranim proizvođačima i sigurni smo da će se u narednim danima i mjesecima povećavati i broj izloženih proizvoda, a svakako i broj proizvođača iz svih naših županija i Grada Zagreba. U tom smislu uputili smo pisani poziv za suradnju udrugama i proizvođačima hrvatskih zaštićenih proizvoda, kao i udrugama proizvođača Hrvatski otočki proizvodi i Plavi ceker i vjerujemo kako ćemo kod istih naići na pozitivan odgovor”, naglašava Podolar.

 

Agro-klaster d.o.o

direktor: Zdenko Podolar
Godina osnivanja: 2017.

ak.tajnistvo@gmail.com
www.agro-klaster.hr
@agroklastervsz

Skip to content