U zanimljivom prostoru Muzeja vučedolske kulture u Vukovaru održan je Business forum u okviru projekta INTERREG – Hrvatska – Srbija 2014-2020./ COMMON – Development of the business environment through the education of the labor force in accordance with the market needs (Razvoj poslovnog okruženja kroz obrazovanje radne snage u skladu s potrebama tržišta).

Nakon uvodnih pozdrava partnera u projektu Nikole Drmića iz Učilišta Studium i Vedrane Žilić direktorice VURE, uvodna predavanja održali su Goran Rihelj vlasnik i urednik najčitanijeg hrvatskoj stručnog turističkog portala Hrturizam.hr i konzultant u turizmu, te Goran Dragaš, vlasnik tvrtke InfraSound Trailer Music. Zanimljiva priča dvojice poduzetnika zaintrigirala je pristune. Goran je iz Vinkovaca pokrenuo dva turistička portala hrturizam.hr koji je najutjecajniji B2B turistički portal u regiji te lifestyle portal Turističke priče koji na dnevnoj bazi objavljuje vijesti i turističke priče na čak 15 jezika te se čita osim u Hrvatskoj i na glavnim hrvatskim emitivnim tržiština poput Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Poljske, Češke, ali i u skandinavskim zemljama pa i u Rusiji i Kini. Rihelj je istaknuo kako je veliki potencijal Slavonije upravo u turizmu te kako treba kvalitetnije povezati obrazovne institucije s potrebama poduzetnika odnosno tržište rada prilagoditi zahtjevima tržišta.

Zanimljiva priča dolazi iz Vukovara gdje je drugi predavač na današnjoj konferenciji Goran Dragaš otvorio jedan od najsuvremenijih glazbenih studija koji radi foršpane za najveće hollywoodske filmove. Ovaj Vukovarac, iako može živjeti i raditi bilo gdje u svijetu i čeka ga veliki Los Angeles, nema namjeru seliti iz rodnog grada i želi da Vukovar postane centar glazbene produkcije i umjetnosti. Dragaš je također u potrazi za educiranim djelatnicima koji poznaju glazbenu produkciju, ali i administratora i želja mu je da to budu ljudi iz okruženja.

Nakon uvodnih predavanja i ovih primjera dobre prakse održana je i zanimljiva panel rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici najuspješnijih poduzetničkih tvrtki Slavonije – Maja Kokolari iz tvrtke Inchoo, Dino Dragun iz tvrtke Hidrocibalae, Mirko Zeljko iz tvrtke Nexus, Krešimir Herceg organizator VukovART-a te Josip Rac iz tvrtke R solutions i Pikaj.hr. Ovaj panel potvrdio je opravdanost projekta jer svi poduzetnici bore se s nedostatkom stručnog kadra i žele zaposliti ljude iz regije u kojoj djeluju. Zanimljive poduzetničke priče ispričali su sudionici panela čije poduzetničke ideje su rezultirale velikim uspjehom na globalnom tržištu, Ove tvrtke praktično imaju trajno otvorenje natječaje za posao, no kadra koji im treba na tržištu rada nema, Istovremeno iz Slavonije se zbog nedostatka posla masovno iseljava. Sudionici panela složili su se kako je nužna edukacija za posebne vještine koje nedostaju na tržištu rada kako bi se mladi ljude zadržali u Slavoniji, a poduzetnici dobili djelatnike u regijama u kojima djeluju. Neki su imali više sreće pa su djelatnike pronašli u okviru obrazovnih institucija u samoj županiji, no primjerice nitko ne može pronaći dizajnere i developere. Isto tako zaključeno je kako osobe koje traže posao trebaju ulagati u svoje edukacije za vještine koje su najtraženije.

 

Nakon panel rasprave poduzetnici su nastavili druženje uz B2B networking i prigodni domjenak, a sudionici su imati priliku i uz stručno vođenje obići Muzej Vučedolske kulture.

Inače cilj ovog projekta je utjecanje na smanjenje problema emigracije i gubitka radne snage u regiji kroz rješavanje uočenog problema nedostatnih vještina i specifičnih znanja radnika.

Projekt se temelji na suradnji dionika na tržištu rada, odnosno poslovnih subjekata, pružatelja edukacijskih usluga te radnika (i zaposlenih i nezaposlenih osoba) te njihove međusobne koordinacije u razvoju znanja i vještina radnika prema stvarnim potrebama tržišta rada.

Kroz projekt će biti istraženi problemi regionalnog prekograničnog tržišta vezani uz obrazovanje i usavršavanje radne snage, razvijeni programi obrazovanja, a VURA će na temelju tih rezultata izraditi platformu za razmjenu informacija kao model poboljšanja tržišta rada u regiji. Platforma će služiti diseminaciji informacija o mogućnostima educiranja, potreba poslodavaca za znanjima i radnicima te međusobne komunikacije svih dionika u regiji.

Ključna ciljna skupina su stalno nezaposlene osobe, kao i mlade nezaposlene osobe koje svojim trenutnim stečenim kompetencijama ne zadovoljavaju potražnju tržišta.

Skip to content