Glavnina poslova koje će Hidrocibalae d.o.o. raditi vezana su za istraživanje mora

Jedna od posljednjih tvrtki koja je uselila u prostore Poduzetničkog inkubatora u Vinkovcima je Hidrocibalae u vlasništvu magistra geodezije i geoinformatike Dine Draguna.
„Tvrtku sam osnovao u srpnju 2020., no stvarne poslovne aktivnosti su nam do sada bile minimalne. Svu energiju i napore smo ulagali u izradu ponude za jedan veliki tender za mjerenja u svrhu kartiranja obalnih i pridnenih morskih staništa na području Jadranskoga mora. Jadran je jedno od rijetkih mora u Europi koje nema svoju kartu tih staništa. Na taj smo se tender javili kao dio međunarodnog konzorcija i postupak odabira je još uvijek u tijeku.
Ovoga smo trenutka u fazi potrage za djelatnicima koji će se pridružiti našem uredu. Bit će to izazovno, jer odgovarajućeg kadra nema. Na oglas za radno mjesto javilo se 40 kandidata, ali nitko od prijavljenih nema nikakvo iskustvo s obradom prostornih podataka hidrografskih istraživanja ili korištenjem specifičnih softvera koji se rabe u ovome poslu. Nisam striktan po pitanju kvalifikacija; želim ljudima pružiti mogućnost da se dokažu. Nažalost, naše obrazovanje nije povezano s realnim sektorom; nije bilo ni dok sam ja studirao i ništa se tu nije promijenilo. Na praksama uz studij se odrađuju neke marginalne stvari i ne stječe se neko stvarno znanje. Zanimljivi su mi kandidati koji su ulagali u sebe, u svoja znanja i vještine, u neke softvere za obradu rasterskih i vektorskih podataka, GIS sustav za upravljanje prostornim podacima i osobinama pridruženih njima ili u obradu tih podataka. Zbog međunarodnog okruženja u kojem ćemo poslovati, nužno je i da kandidati odlično poznaju engleski jezik. To će mi biti kriteriji, a ne visoka stručna sprema. Također, kandidat mora biti s ovoga područja – htio bih da stvorimo core team od domaćih stručnjaka. Prvenstveno ćemo raditi remote obradu prostornih podataka – i iako to podrazumijeva rad na daljinu – preduvjet je da kandidata prvo obučimo. To znači kako će morati s nama provesti par mjeseci na obuci da bi stasao i bio spreman za samostalni rad ili rad na daljinu”, pojašnjava Dragun.
Profesionalni put ovog mladog ovlaštenog inženjera geodezije iznimno je zanimljiv. Nakon što je magistrirao, jedno je vrijeme radio kao geodet, no taj ga posao nije u potpunosti ispunjavao. Okrenuo se istraživačkom radu, a najviše su ga zanimale procjene rizika od poplava, izračuni matematičkih modela, monitoring rijeka, istraživanja u moru i primjene raznih geodetskih metoda u hidrografskim istraživanjima. Par je godina pisao stručne radove i o svome trošku ih izlagao na svjetskim kongresima. „Kako sam predstavljao svoje radove, zapazilo me je nekoliko tvrtki iz inozemstva. Dobio sam ponude od svih, no na kraju sam se odlučio za tvrtku koja posluje u Belgiji. Otišao sam s namjerom da bih se jednoga dana vratio ovamo, ali i da prikupim znanja koja su mi ovdje bila nedostupna i koja bih ovdje mogao i primijeniti. Nikada mi nije bila opcija da ostanem tamo. Mislim da mlad čovjek, uz usmjeren rad i ulaganja u sebe može ostvariti svoj put i ovdje. U inozemstvu sam maksimalno ulagao u sebe. Kada sam odlučio napustiti tvrtku, tražili su da nastavimo suradnju i našli smo načina za to kroz konzultantske poslove. Bio sam konzultant i drugim firmama za istraživanje i gradnju u moru. Radio sam završnu analizu podataka, koordinirao obradu podataka i hidrografska istraživanja u moru.” priča Dragun.
Ispostavilo se da je globalna korona-kriza bila pokretač za velike promjene u poslovanju ovih visoko-specijaliziranih tvrtki. Dragun ističe: „Dok sam radio kao konzultant, neke sam poslove radio od kuće, ali poslovanje tih firmi ranije nije bilo prilagođeno takvom radu zbog različitih faktora – brzine interneta na brodu, sustava u uredima za kontrolu i slično. U konačnici, firme nisu bile ni prisiljene išta mijenjati, iako su im troškovi rada ‘na stari način’ bili jako visoki. No, zbog pandemije i raznih komplikacija uvjetovanih njome, prilagodile su svoje poslovanje, način rada i pristupa projektima, te omogućile obradu podataka na daljinu. Time se nama otvorila prilika da primijenimo stečena znanja, iskustva i kontakte i da otvorimo mali centar za obradu podataka. U ovim uvjetima remote obrada postaje realnost. Do sada nijedna hidrografska tvrtka nije uspostavila remote obradu i mi smo prvi koji kreću s tim.”
Glavnina poslova koje će Hidrocibalae raditi vezana su za istraživanje mora. Dragun pojašnjava: ”Konkretno se tu radi o predradnjama za izgradnju vjetroelektrana u moru, a ti su poslovi trenutno aktualni zbog Direktiva i okvira EU o korištenju obnovljivih izvora energije – energije vjetra, hidroenergije i energije oceana, među ostalima – i to je jedan od ključnih prioriteta europskog zelenog plana. Ovoga je trenutka Sjeverno more jedno veliko gradilište, a pred samu izgradnju vjetroelektrana potrebna je izmjera dubina, objekata, te zaostalih mina.
Primjerice, u svakom od zadnjih nekoliko hidrografsko-geofizičkih istraživanja luka na sjeveru Europe ili područja gdje će biti instalirane vjetroelektrane u Sjevernom moru, rezultati analize izmjerenih podataka ukazuju na tisuće neeksplodiranih vojnih eksplozivnih naprava preostalih na dnu ili ispod razine dna mora. Većina ih je iz razdoblja II. svjetskog rata, a proces njihove izmjere, identifikacije i uklanjanja je složen i multidisciplinaran.
Na cijelom predviđenom koridoru između obale i vjetroelektrana u moru nužno je provesti te izmjere, a nakon toga slijede geološka ispitivanja tla, ispitivanje što se nalazi ispod razine morskoga dna… U svakoj od tih faza tvrtke s kojima surađujemo šalju nam prikupljene podatke koje mi obrađujemo. U tom se radu koristimo specijaliziranim softverima, no rabe se i komercijalni programi koji su sporedni u obradi, ali su važni u procesu nastanka izlaznog produkta.”
Govoreći o perspektivi razvoja tvrtke, Dragun kaže: „Namjera nam je sukcesivno zapošljavati – svakih dva mjeseca bi zapošljavali po jednu osobu da napunimo ured do kraja godine, jer nećemo moći istovremeno obučavati više ljudi. Prva osoba koju zaposlimo morat će pohađati online trening, no istovremeno će raditi pod stalnim nadzorom i asistencijom, te raditi u nekom praznom hodu, na podacima koji nisu za objavu. Kada ta osoba svlada potrebna znanja i vještine, zaposlit ćemo sljedeću osobu koju ćemo zajednički obučavati. Puno ćemo vremena ulagati u edukacije i obuke zaposlenih. Plan je napuniti ured do kraja godine, optimalno bi bilo imati šest djelatnika. Ovaj će posao zahtijevati puno timskog rada i jedni druge ćemo nadopunjivati.
Isprva ćemo raditi samo obradu prostornih podataka. Iako sam ovlašteni inženjer geodezije, klasične geodetske usluge za sada nećemo imati u svojoj ponudi. Vremenom ćemo prilagoditi naše usluge potrebama domaćeg tržišta. Vidim velik prostor za poslovanje u nekim obaveznim istraživanjima voda – rijeka, jezera i mora. Mislim da ćemo biti konkurentniji od tvrtki koje se ovoga trenutka u manjem opsegu bave hidrografskim istraživanjima, ne samo svojim znanjem, nego i tehnologijom koju ćemo koristiti.”
Dragun ističe što je bilo presudno u njegovoj odluci da useli u Poduzetnički inkubator Vinkovci: „Kada sam odlučio da je vrijeme pokrenuti nešto ovdje, Inkubator se nametnuo kao idealna lokacija zbog pogodnosti koje nudi. Presudni faktor je bila brzina interneta koju mi nitko drugi u gradu nije mogao ponuditi. Kad sam se uvjerio da je doista onako kako su oglasili, odlučio sam se za ove uredske prostore jer su zadovoljili moju krucijalnu potrebu za brzinom prijenosa podataka. Nadam se da ćemo kroz usluge koje nudi Inkubator, kao i kroz komunikaciju i suradnju s drugim stanarima, svi zajedno doprinijeti stvaranju dodane vrijednosti.”

 

Hidrocibalae d.o.o.

vl. Dino Dragun
Godina osnivanja: 2020.

dino@hidrocibalae.hr
www.hidrocibalae.hr

Skip to content